همه چیز درباره نسبت P/E


علاقه‌مندان بازار بورس به احتمال زیاد بارها نام نسبت P/E را شنیده‌اند. این نسبت یکی از فاکتورهای مهمی است که بسیاری از تحلیلگران برای انتخاب سهام و تصمیم‌گیری در مورد معاملات خود، از این نسبت در کنار سایر عوامل و متغیرهای تحلیلی استفاده می‌کنند. پس اگر علاقه مند به آشنایی بیشتر با این نسبت مهم هستید در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.

مفهوم نسبت P/E:

نسبت P/E مفهومی از نسبت قیمت به درآمد است و از تقسیم قیمت (P= Price) بر سود سهام (EPS)، محاسبه می شود.

  • این نسبت نشان می دهد که قیمت یک سهام چند برابر بیشتر از سود سالیانه اش است؟
  • میزان ارزش سهم را در مقایسه با درآمد شرکت را نشان می‌دهد. این نسبت به ما می‌گوید که سرمایه‌گذاران، حاضرند چه مقدار برای سهم، براساس درآمد گذشته یا آینده آن، بپردازند. در واقع انتظارات سرمایه گذاران از بازدهی آینده دارایی را به ما نشان می دهد.

برای محاسبه این نسبت، به طور معمول سود محقق شده در آخرین گزارش سالیانه مورد استفاده قرار می‌گیرد. برخی اوقات نیز EPS پیش‌بینی شده آینده را در نظر می‌گیرند که به آن پیش‌بینی درآمد هر سهم سال مالی آینده می‌گویند.

کاربرد نسبت P/E:

می توان گفت این نسبت یکی از ابزارهایی است که برای ارزش گذاری سهام مورد استفاده قرار می گیرد. اما چگونه؟ برای محاسبه ارزش سهم می‌توان P/E و EPS پیش‌بینی شده برای شرکت را در هم ضرب کرد تا ارزش سهم به دست آید:

وقتی شما ارزش سهم را با این روش محاسبه می کنید، باید ببینید که قیمت آن سهم در بازار بیشتر از قیمت محاسباتی شماست یا کمتر. اگر قیمت سهم در بازار بیشتر از این عدد باشد، یعنی آن سهم ارزنده نیست. ولی اگر قیمت سهم در بازار کمتر از این عدد باشد، به این معنی است که آن سهم ارزنده است و قابلیت رشد دارد.

برای مثال: فرض کنید که شما با استفاده از روش های محاسبه P/E، این نسبت را برای شرکتی 4 محاسبه کرده اید. سود (EPS) این شرکت نیز برابر با 200 تومان است. با استفاده از روشی که بیان نمودیم، ارزش این شرکت برابر است با:  تومان 8۰۰ = 200 * 4

اگر قیمت روز این سهم در بازار 700 تومان باشد، یعنی این سهم ارزنده است و پتانسیل رشد تا قیمت 800 تومان را دارد. پس می توان اقدام به خرید آن کرد. ولی اگر قیمت آن در بازار 900 تومان باشد، به این معنی است که این سهم گران است و احتمال دارد که تا ارزش واقعی خود یعنی 800 تومان کاهش یابد. پس نباید این سهم را خرید.

آیا می توان تنها به اتکای P/E سهام بخریم؟

همانطور که بیان گردید، این نسبت تنها یکی از ابزارهای تحلیل و ارزشگذاری سهام است و نمی توان تنها به اتکای آن، نسبت به خرید سهام اقدام نمود. به بیان دیگر، استفاده از این نسبت در کنار سایر روش های تحلیلی موثر واقع می شود. همچنین در استفاده از این نسبت، توجه به نکات زیر ضروری است:

  • برای استفاده و مقایسه نسبت P/E شرکت ها، لازم است که این شاخص را بین دو شرکت از یک صنعت در نظر بگیرید؛ باید توجه داشت که مقایسه P/E شرکت‌ها زمانی مفید است که شرکت ها در یک صنعت فعال باشند. برای مثال مقایسه P/E شرکتی که در صنعت خودرو فعال است با شرکتی که در صنعت کاشی و سرامیک فعالیت می کند، اشتباه است. چون چشم‌انداز، سود و رشد در صنعت‌های مختلف متفاوت است.

 

  • توجه به نرخ رشد سودآوری شرکت (توجه به مکانیزم سودسازی شرکت)؛ برای در نظر گرفتن P/E یک شرکت نباید نگاهی ساده و خطی داشت، بلکه ضرورت دارد که سایر عوامل از جمله نرخ رشد صنعت، تورم، شرایط اقتصادی و سایر شاخص های بورس را نیز در نظر گرفت. به بیان ساده تر، میزان درآمد شرکت را نباید همواره ثابت در نظر گرفت. ممکن است درآمد شرکت افزایش یا کاهش یابد که این امر به تغییرات ارزش شرکت منجر خواهد شد. سرمایه گذاران باید دورنمای اقتصادی شرکت و تغییرات مدل کسب و کار شرکت را بررسی کنند. باید بررسی شود رشد سودآوری شرکت متوقف شده یا در حال کاهش و افزایش است. برای مثال ممکن است رقبای جدیدی به بازار اضافه شده باشند که این موضوع باعث کاهش سود شرکتها می شود و نسبت P/E را تحت تاثیر قرار می دهد. در حقیقت قرار نیست P/E یک شرکت همیشه در عددی خاص ثابت بماند.

 

  • توجه به نرخ هزینه های شرکت؛ در محاسبه نرخ P/E شرکت، فقط قیمت و میزان درآمد آن محاسبه می‌شود. در حالی که توجه به میزان بدهی شرکت هم اهمیت بالایی دارد و اگر به آن توجه نکنیم، ریسک سرمایه‌گذاری خود را افزایش داده‌ایم. گاهی نرخ هزینه های شرکت ناشی از بدهی ها، از نرخ رشد شرکت بیشتر است که این امر P/E انتظاری را کاهش می دهد و باید در تحلیل های خود به آن توجه نمود.

 

سخن آخر

بدون شک تجزیه و تحلیل سهام کار ساده ای نیست. یک تحلیلگر علاوه بر ارزش گذاری سهام با استفاده از روش های مختلف باید به شرایط بازار و اقتصاد نیز آگاه باشد و پس از آن اقدام به معامله کند.  یکی از روش های ارزش گذاری سهام، استفاده از نسبت P/E است که از تقسیم قیمت سهم بر درآمد آن به دست می‌آید و ارزندگی سهم را نشان می‌دهد. اما باید توجه داشت که این روش، تنها روش قابل استفاده نیست و نمی توان تنها با اتکا به این نسبت، اقدام به خرید و فروش سهام نمود و باید در کنار سایر روش ها استفاده گردد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *